Alapvetően a gluténérzékenység (cöliákia) egy ételcsoportra való érzékenység. A beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni a glutén nevezetű fehérjét. Tünetei: haspuffadás, hasmenés, étvágytalanság, fogyás és hányás.
A gluténérzékeny embernek szigorúan tilos búzából, rozsból, árpából vagy zabból készült élelmiszert fogyasztania!
Mivel a glutén alapvetően fontos tápanyag a szervezet számára, nagy blődség csak úgy elhagyni a fogyasztását. Pótlása nem csak drága, de egyébként semmi esetre sem fogyasztó hatású! A gluténmentes ételekben több adalék, zsír és szénhidrát lehet, valamint sokkal magasabb lehet a glikémiás indexe (ami a felszívódás sebességét jelzi), mint egy normál búza lisztnek.
Például:
Rizsliszt: 100 g lisztben 80 g szénhidrát található. Szóval a 80%-a szénhidrát!
A búzalisztnél ez az arány csak 76%, de több benne a rost és a fehérje (10 g, a riszliszt 6 g-jához képest).
A mandulaliszt, bár nagyon csábítóan hangzik, hogy csak 24.5 g szénhidrátot tartalmaz 100 g, de 50 g zsírt, ami még rosszabb, mintha szénhidrátot fogyasztanánk.
Még talán a kókuszliszt lehet egy jó választás (ha van kedved kifizetni), mert jó esetben csak 21 g a szénhidrát és 8 g a zsír 100 g-ból, de persze érdemes megnézni, hogy mit ír a csomagolás, ugyanis a gyártótól függ, hogy mennyi adalékot tesznek bele, hogyan turbózzák.
Hasonló a helyzet a laktózmentes élelmiszerekkel. A szója- és magtejek is meglehetősen magas szénhidrát tartalommal bírnak, szóval kétszer is gondoljuk meg, hogy szeretnénk-e váltani az átlagélelmiszerekről, ha nem létszükséglet!
Nem mellesleg a "normális kaják" tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, amiket a gluténmentes méregdrága termékekben nem valószínű, hogy megtalálunk.